Home » Blog » Over lage cijfers: Do’s and don’ts voor ouders

Over lage cijfers: Do’s and don’ts voor ouders

Gepubliceerd op 4 december 2019 19:25

Komt je kind wel eens thuis met een laag cijfer? Of is het al een structureel probleem aan het worden waarbij je zoon of dochter steeds vaker thuis komt met lage cijfers? Je bent misschien wel teleurgesteld of maakt je zorgen over de toekomst. Dit zijn de dingen die je in je achterhoofd moet houden wanneer je zoon of dochter thuiskomt met een tegenvallend rapport.

Cijfers

Je bent teleurgesteld wanneer je kind (weer) met een laag cijfer thuis komt. Vergeet niet dat jouw zoon of dochter dat ook is, of ze het nu laten zien of niet. Onthoud ook dat het zelfvertrouwen van je kind keldert wanneer ze lage cijfers blijven halen. Wanneer ze lage cijfers blijven halen voor bijvoorbeeld een bepaald vak, kan het zelfvertrouwen  bij het desbetreffende vak zo dalen, dat de motivatie voor dat vak ook daalt. Het is dus belangrijk dat je zoon of dochter succeservaringen opdoet bij dat desbetreffende vak. Dat is een van de redenen dat ik niet alleen help met bijles, maar ook met het opbouwen van zelfvertrouwen. 

 

Hieronder beschrijf ik enkele do’s en don’ts wanneer je kind thuiskomt met een slecht cijfer.

Do’s

 • Toon begrip. Baal mee met je kind, want je zoon of dochter baalt er echt zelf ook van. Zeg dat je het vervelend vind voor hem/haar en stel voor dat jullie gaan samenwerken om het punt te verbeteren. 
 • Geef aandacht aan wat wel goed gaat. Hierdoor laat je aan ze zien dat het niet alleen maar slecht gaat, maar er ook dingen goed gaan. Dit is positief voor het zelfvertrouwen van het kind. 
 • Denk mee met je kind. Vraag waar ze moeite mee hebben, hoe het gaat met het maken van huiswerk en hoe het leren voor de toets is gegaan. Onderzoek waar het probleem ligt. Enerzijds kan een kind moeite hebben met de leerstof, anderzijds kunnen ze moeite hebben met het plannen van leer-en oefenmomenten. Ook kan faalangst hier een rol spelen. 
 • Onderneem actie. Je hebt nu vastgesteld wat het probleem is. Zoek hiervoor een gepaste oplossing. Voor moeite met leerstof kan dat bijles zijn en moeite met plannen kan dat huiswerkbegeleiding zijn. Probeer het eerst samen met je zoon of dochter op te lossen. Lukt dat niet, ga dan op zoek naar een studiebegeleider.
Duim omhoog en duim omlaag

Don’ts

 • Vergelijk je zoon of dochter niet met een ander kind. Dit geeft een deuk in het zelfvertrouwen wanneer ze naar hun beste kunnen gepresteerd hebben. 
 • Straf je kind niet voor lage cijfers. Hierdoor krijgen ze het gevoel toch niks goed te kunnen doen en zullen ze in de toekomst minder open met je willen praten over cijfers. Een laag cijfer halen is al straf genoeg voor de meeste kinderen. 
 • Stel niet te hoge verwachtingen. Dit kan leiden tot stress en druk. Dit is niet motiverend en haalt het zelfvertrouwen helemaal onderuit.
 • Wordt niet boos en ga niet schreeuwen. Hierdoor kan een kind in de verdediging schieten waardoor er al helemaal niks terecht komt van een gesprek met oplossingen.
 • Stel geen cijfer limiet. Hierdoor worden redelijk tot goede resultaten niet erkend. Ook werkt een cijfer limiet stress en faalangst in de hand. 

Kortom, lage cijfers zorgen voor stress en druk aan beide kanten, zowel bij het kind als bij de ouders. Ook kan het zelfvertrouwen hierdoor een deuk oplopen. Doorloop de volgende stappen wanneer ze thuis komen met een laag cijfer: 

 1. Toon begrip
 2. Geef aandacht aan wat wel goed gaat
 3. Denk mee met je kind
 4. Onderneem actie

Kom je er niet uit? Zoek dan even contact met mij en dan kunnen we kijken of ik iets voor jullie kan betekenen. 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.